Biography in Greek

Ο Στράτος Τζώρτζογλου είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν. Συνεργάστηκε στην Ελλάδα, στο θέατρο με σκηνοθέτες όπως οι: Κάρολος Κουν, Μίνως Βολανάκης, Ζυλ Ντασσέν, Σπύρος Ευαγγελάτος, Ρούλα Πατεράκη, Aνδρέας Βουτσινάς, Yiannis Kokkos, Ιωάννης Σκουρλέτης – Bijoux de kant, Άντζελα Μπρούσκου, και στον κινηματογράφο με σκηνοθέτες όπως οι Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το 1990, συνεργάστηκε για τη ΝΕΤ με την Κατρίν Ντενέβ στο «365 μέρες γέννηση». Στο εξωτερικό, στο θέατρο έπαιξε στο έργο της Λείας Βιτάλη «Roast Beef» με τη Sarah Douglas στο Riverside Studio in Hammersmith στο Λονδίνο. Το 1994 συνεργάστηκε με την Eva Bergman στην ταινία «One Love and the Other», στην οποία ήταν συμπρωταγωνιστής με την Lena Endre. Το 2004 συνεργάστηκε με τον Michelle Favart στην ταινία «Le Dernier Monsieur des Balcans», όπως και με τον Dragan Bjelogrlic στην ταινία “Modevideo,Bog te Video”, καθώς και το “Three Way Week” του Bruno Coppola. Στη Νεα Υορκη πρωταγωνίστησε σε συνεργασία με το “Collective NY group theatre” στην ταινία “The Rainbow Experiment” της Christina Kallas.

Τιμήθηκε 2 φορές: 1. Πρώτο Κρατικό βραβείο 1ου αντρικού ρόλου για την ταινία «Πάνω Κάτω και Πλαγίως» του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ειρήνη Παπά. 2. Δεύτερο βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου το 1989 για την ταινία «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Stars de Demain στη Γενεύη.

Θέατρο

• 2016-17 : ROBBERTO ZUCCO Κόλτες –  Σκην. Άντζελα Μπρούσκου στο Θέατρο Τέχνης Κέρολος Κουν

• 2016: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ Αισχύλου – Σκην.Γ. Φαλκώνης

• 2015-16: ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΒ Καρολαιν Λυτς – Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου Federation of Hellenic Societies NY

• 2015: ΑΣΚΗΤΙΚΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ Ν.Καζαντζακη – Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου Greek Cultural Center NY

• 2014: ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑ Τ.Τζαννατου – Σκην. Άσπα Τομπούλη. Στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

• 2014: ΕΚΕΙΝΗ-ELLE  Ζαν Ζενε με τους Bijoux de Kant – Σκην. Γιάννης Σκουρλέτης. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

• 2013 : ΕΚΚΕΝΩΣΗ Δ. Δημητριαδης – Σκην. Γιάννης Κόκκος. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λυδία Κονιόρδου-‘Ολια Λαζαρίδου-Ακύλλας Καραζήσης)

• 2013: TO ΔΕΝΤΡΟ Μ.Λαινά – Σκην. Χρύσα Καψούλη. Στο Εθνικό Θέατρο

• 2013: ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ Π. Γκιωνάκη – Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου

• 2013: ΕΙΣΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩΩ ΣΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ Γ. Ιωαννου με τους bijoux de kant – Σκην. Γιάννης Σκουρλέτης. Στο Ιδρυμα Μιχαλης Κακογιαννης

• 2012: ΕΙΣΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩΩ ΣΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ Γ. Ιωάννου με τους bijoux de kant – Σκην. Γιάννης Σκουρλέτης. Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

• 2012:MΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ Α. Εξυπερυ (δραματοποιημένο αναλόγιο) – Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου

• 2011: TRAINSPOTTING I.WELLS – Σκην. Φαίδρα Σούτου

• 2011: HUNGRY ANYONE?-ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ? Αθηνά Παππά – Σκην. Αθηνά Παππά

• 2011: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ E.A. POE (δραμματοποιημένο αναλόγιο) – Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου

• 2011: ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Noel Coward (δραμματοποιημένο αναλόγιο) – Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου

• 2011: ΟΣΚΑΡ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ Σμιτ (δραμματοποιημένο αναλόγιο) -Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου

• 2010: ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑ (μουσική παράσταση) – Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου

• 2010: ΤΑΛΕΝΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ (μουσική παράσταση) – Σκην. Στράτος Τζώρτζογλου

• 2009-10: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΟΥΩΡΕΝ G.B. SHAW – Σκην. Ανδρέας Βουτσινάς (Α. Λαδικού-Ν.Γαλανός-Β.Παναγοπούλου)

• 2009: EΦΧΕΣ ‘Αγγελου Σπάρταλη – Σκην. Άγγελος Σπάρταλης

• 2008-09: ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Noel Coward – Σκην. Μιμή Ντενίση (Μιμή Ντενίση-Μ.Μητρούσης)

• 2008: ΒΑΚΧΑΙ Ευριπίδη (Διόνυσος). Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Σκην. Τάσος Ράντζος

• 2008: ΜΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΚΑΚΙ  Α. Δοριάδη. Στο Κρατικό Θέατρο Βορειου Ελλάδος – Σκην. Εύη Δημητροπούλου

• 2007: ΒΑΚΧΑΙ Ευριπίδη (Διόνυσος). Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Σκην. Τάσος Ράντζος

• 2007: ΣΑΛΩΜΗ Oscar Wilde – Σκην. Γρηγόρης Αποστολόπουλος

• 2007: Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ Nikolai Gogol. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Σκην. Β. Νικολαίδης

• 2006: MΙΣ ΠΕΠΣΥ P. Bruno – Σκην. Μπέσσυ Μάλφα (Μ.Μαλφα-Κ.Νικολαιδου)

• 2005-06: Ο ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ Tennessee Williams – Σκην. Κοραής Δαμάτης (Κοραλία Καράντη-Βάνα Πεφάνη)

• 2005: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΩΝΕΤΑΙ Ν. Καζαντζάκη – Σκην. Κοραής Δαμάτης (Μάνια Παπαδημητρίου-Ζ.Ρόχας)

• 2004-05: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ Tennessee Williams – Σκην. Πέτρος Ζούλιας (Αντιγόνη Βαλάκου-Νένα Μεντή)

• 2004: THE ROAST BEEF Λ. Βιτάλη (River – Side Studios in Hammersmith London) – Σκην. ‘Αλκης Κρητικός (Sarah Douglas)

• 2003-04: ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ Rupert Holmes – Σκην. Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Τ.Ιωακειμίδου-Ζ.Δούκα)

• 2002-03 ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ Α. Πυριόχου – Σκην. Νίκος Σούλης (Δ.Ματσούκα-Γεράσιμος Ανδρεάτος)

• 2001-02: ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ B. Manhof – Σκην. Γρηγόρης Βαλτινός (Δ.Ματσούκα)

• 2000-01: ΗΛΙΘΙΟΣ Fyodor Dostoevsky – Σκην. Ρούλα Πατεράκη (Θ.Προκοπίου-Υ.Μαλτέζου)

• 1999-2000: ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΑΙΗ Oscar Wilde. Διασκευή Ροζίτα Σώκου – Σκην. Βασίλης Αναστασίου

• 1998-1999: Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ Γιάννης Μαρκόπουλος, ΗΡΩΔΕΙΟ (Ορφέας). Συμμετείχαν Διονύσης Τσακνής, Λ Μαχαιρίτσας και Μάριος Φραγκούλης) – Σκην.Η. Μαλανδρής

• 1997-98 ΠΟΠ ΚΟΡΝ Ben Elton. Σκην. Ηλίας Λογοθέτης (Η.Λογοθέτης-Μ.Πρωτόπαππα)

• 1997: ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ Ευριπίδη (Πολυνείκης) – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Μουσική Μίκης Θεοδωράκης – Σκην. Γ. Καραχισαρίδης (Άννα Συνοδινού-Χ.Καλαβρούζος)

• 1997: ΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ (Ορφέας) – ΔΕΛΦΟΙ Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος – Σκην. Ηλίας Μαλανδρής (Μάριος Φραγκούλης-Χ.Τσάγκας)

• 1996-97: ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Pierre Choderlos de Laclos – Σκην. Κώστας Καζάκος (Μ. Πρωτόπαππα-Μ.Μποτέλλη)

• 1996: ΛΙΛΙΟΜ-ΚΑΡΟΥΣΕΛ F. Molnar – Σκην. Ανδρέας Μανωλικάκης (Μ.Γεωργιάδου-Μ.Μητρούσης)

• 1996: ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ Agatha Christie – Σκην. Μανούσος Μανουσάκης (Μαρία Γεωργιάδου)

• 1995- 96: ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΩΦΟΡΕΙΟΥ William Inge – Σκην. Γιάννης Ιορδανίδης (Αντώνης Καφετζόπουλος-Ν.Μουρούζη-Ε.Ρήγου)

• 1994-95: ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ Eugene O`Neil – Σκην. Σπύρος Ευαγγελάτος (Νόνικα Γαλην’εα-Λ.Τασσοπούλου- Νίκος Χαραλάμπους – Γ.Τσιτσόπουλος). Στο Αμφιθέατρο

• 1994: ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ Agatha Christie – Σκην. Μανούσος Μανουσάκης (Μαρία Γεωργιάδου)

• 1993-1994: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ Arthur Miller – Σκην. Ζυλ Ντασέν (Κώστας Καζάκος-Δ.Μπεμπεδέλη)

• 1991-1993: Η ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ Thornton Wilder – Σκην. Μίνως Βολανάκης (Νικήτας Τσακίρογλου-Α.Λαδικού-Πέμη Ζούνη-Θ.Μπαζάκα)

• 1990: ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ N. Krasna – Σκην. Κώστας Αρζόγλου (Νόρα Βαλσάμη-Βλάσσης Μπονάτσος-Πέγκυ Σταθακοπούλου)

• 1988-1989: ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ Tennessee Williams – Σκην. Nancy Diugut (Νόνικα Γαληνέα-Πέμη Ζούνη)

• 1987-1988: Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ Λούλας Αναγνωστάκη – Σκην. Κάρολος Κουν (Ρέννη Πιττακη). Στο Θεατρο Τεχνης Καρολος Κουν

Φιλμογραφία

2017 FREE SEA BATHS by Vassos Georgas

2016 THE RAINBOW EXPERIMENT by Christina Kallas

2016 SUBTERRANEAN LOVE  by Robert Haufrecht

2016 THE RAINBOW EXPERIMENT Director Christina Kallas

2013 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ Σκην. Άγγελος Σπάρταλης

2013 THREE WAY WEEK Director Bruno Coppola

2011 MODEVIDEO BOG TE VIDEO Director Dragan Bjelogrlic

2011 CYCLOPS 2 {short film} Director Victoria Treziac

2010 37 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Σκην. Άγγελος Σπάρταλης

2010 ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Σκην. Θανάσης Τότσικας

2010 BACCHAE-Βακχες Director Bruno Coppola

2010 THE AWESOME STORM MAN Σκην. Άγγελος Σπάρταλης

2009 ΕΦΧΕΣ Σκην. Άγγελος Σπάρταλης

2005 ΔΙΠΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Σκην. Κώστας Νικολούλης

2004 Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Director Michel Favart

2002 ΑΡΙΑΔΝΗ Σκην. Γιώργος Κορδελάς

1997 ΕΡΓΕΝΗΣ Σκην.Νικος Παναγιωτοπουλος. Με τους: Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Άκη Σακελαρίου

1996 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Σκην. Χάρης Παπαδόπουλος. Με τους: Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Μαίρη Χρονοπούλου, Άλκη Κούρκουλο, Κώστας Βουτσά

1995 ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ Σκην. Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Με τους Harvey Keitel και τη Μάνια Παπαδημητρίου.

1994 Η ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ-THE FIGOTREDEN -ONE LOVE AND THE OTHER Director Eva Bergman. Με την Lena Endre

1992 ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΩΣ Σκην. Μιχάλης Κακογιάννης. Με την Ειρήνη Παππά (ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ A’ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ)

1991 Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ  Σκην. Λευτέρης Ξανθόπουλος. Με τους: Κώστα Καζάκο, Γιώργο Νινιό

1990 ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ Σκην. Πάνος Κοκκινόπουλος

1988 Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ 9 Σκην. Παντελής Βούλγαρης. Με την Θέμιδα Μπαζάκα

1988 ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ Σκην. Θεόδωρος Αγγελόπουλος (2ο Βραβείο Stars de Demain A ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στο φεστιβάλ της Γενεύης).

Τηλεόραση

• 365 DAYS OF BIRTH-365 MΕΡΕΣ ΓΕΝΝΗΣΗ (1990) Σκην. Νίκος Σούλης – Συμπρωταγωνιστής με την Κατρίν Ντενέβ

• ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ (1992-93). Με τους Μιμή Ντενίση, Άννα Συνοδινού, Τάνια Τρύπη. Σκην. Γιάννης Διαμαντόπουλος

• ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ (1993-94 )Με τους Μαρία Γεωργιάδου, Φωκά Ευαγγελινό, Αλίκη Γεωργούλη, Κώστα Βουτσά

• ΠΑΛΙΡΟΙΑ (1996-1997). Με την Αλεξανδριανή Σικελιανού και το Νίκο Σεργιανόπουλο . Σκην. Μανούσος Μανουσάκης

• ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (1997-1998). Με τους Ελένη Κούρκουλα, Στέφανο Κυριακίδη. Σκην. Ρέινα Εσκενάζυ

• ΣΗΜΑΔΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ (1998-1999). Με τους: Βάνα Μπάρμπα, Χρήστο Τσάγκα, Μιχάλη Ιατρόπουλο, Τζένη Μπότση. Σκην. Δ. Σοφιανόπουλος

• ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1999-2000). Με την Μιμή Ντενίση και τον Dragan Bjelogrlic. Σκην. Χρήστος Παλιγιαννόπουλος

• ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ (2000-2001). Με την Σοφία Αλιμπέρτη. Σκην. Γιώργος Κωνσταντίνου

• ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (2000), Σκην. Αντώνης Κόκκινος

• ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (2001-02). Με τη Δήμητρα Ματσούκα και την Κασσάνδρα Βογιατζή. Σκην. Ανδρέας Θωμόπουλος

• ΧΗΡΕΣ ΚΛΑΜΠ (2004-05). Με την Μαρία Γεωργιάδου και τον Παύλο Κοντογιαννίδη.

• ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΡΩΤΕΣ (2008-2009). Με Θεοφανία Παπαθωμά. Σκην Βαγγελης Σειτανιδης

• ΦΟΝΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ (2008-2010). Με τους: Γιάννη Βόγλη, Κάτια Νικολαΐδου, Γιάννη Τσιμιτσέλη. Σκην Νικόλας Κόκκινος

• Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ (2010-2011) Με την Κάτια Δανδουλάκη. Σκην Δημήτρης Αρβανίτης

• MODEVIDEO BOG TE VIDEO (2012-15) Director Dragan Bjelogrlic

• ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ (2012-14) Με τους: Κάτια Δανδουλάκη, Μάνο Παπαγιάννη, Μαρία Γεωργιάδου, Αλκιβιάδη Τζώρτζογλου. Σκην. Ανδρέας Γεωργίου

ΕΠΕΥΦΗΜΙΕΣ

Ο βραβευμένος στο θέατρο και τον κινηματογράφο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από πολλούς θρύλους της παγκόσμιας βιομηχανίας θεάματος, όπως οι:

JIM GIANOPULOS (Ο Πρόεδρος της 20th Century Fox) :“Ο Στράτος προορίζεται για σπουδαία πράγματα, έχει μια ξεχωριστή ικανότητα να  αιχμαλωτίζει το κοινό με τη γοητεία του, την αυθεντικότητα του, κυριαρχώντας με τη γνησιότητα της τέχνης του. Αυτός είναι βέβαιο πως θα πετύχει στην αμερικανική βιομηχανία θεάματος”.

INGMAR BERGMAN (Fanny and Alexander, εννέα φορές υποψήφιος για το βραβείο Oscar), τον παρομοίασε: “Ο Στράτος είναι σαν το βιολί Στραντιβάριους, “, προσθέτοντας πως “ οι σπουδαίοι ηθοποιοί είναι σπουδαία όργανα”.

ELIA KAZAN (βραβευμένος 3 φορές με Oscar για τις ταινίες: On the Waterfront, Viva ZapataA Streetcar named desire), συνέκρινε τον Στράτο με τον  WARREN BEATTY“.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (βραβείο “Χρυσός Φοίνικας” δτο Φεστιβάλ των Καννών) “Ο Στράτος μπορεί να απορροφήσει τα πάντα μετατρέποντας τα σε χρυσό πλεονέκτημα. Είναι ο ιδανικός ηθοποιός στο δύσκολο αυτό παιχνίδι μεταξύ της ομορφιάς και της αναγνώρισης”.

MIΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑNNΗΣ (5 φορές υποψήφιος για το βραβείο Oscar) “Ο Στράτος είναι αυτό το σπάνιο φαινόμενο,  το «φυσικό», που συνδυάζει την εντυπωσιακή καλή εμφάνιση με αυτή την ειδική χροιά του ταλέντου που δένει το φλογερό ταμπεραμέντο με την αβίαστη προσωπική γοητεία “.

JULES DASSIN (υποψήφιος για βραβείο Oscar, βραβευμένος Καλύτερος Σκηνοθέτης στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία Rififi ). ‘Ο Στράτος σαν Μπιφ Λόμαν στο «Θάνατο ενός εμποράκου» ήταν ο πιο παθιασμένος Μπιφ έχω δει ποτέ”.

MARTIN SCORSESE: Το αριστούργημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Τοπίο στην oμίχληείναι μια δυνατή ταινία με εκπληκτικές εικόνες.

Scorsese’s  quote

OLYMPIA DUKAKIS (ηθοποιός βραβευμένη με Oscar για την ταινία Moonstruck)“Ο Στράτος έχει πολλά να προσφέρει στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία με την μοναδική αίσθηση της υποκριτικής του, συνδυάζοντας ταλέντο, διαίσθηση, πάθος και αποφασιστικότητα”.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

New York Times, St. Holden: “Ο Ορέστης του Στράτου Τζώρτζογλου εμποτίζεται με μια νικηφόρα γλυκύτητα”, “εργάζεται για ένα πλανόδιο θίασο που έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα στο “Τοπίο στην ομίχλη” που έχει ήδη κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις, και ήταν η ελληνική συμμετοχή για την καλύτερη ξένη ταινία στα Όσκαρ το περασμένο έτος. Ένα έργο από 126 λεπτά εξαιρετικής ομορφιάς”.

N. Y.  Times – review

Variety, Emanuel Levy:Up Down and Sideways“, (Πάνω, Κάτω και Πλαγίως) “Ο όμορφος Τζώρτζογλου δανείζει αξιόπιστα την υποστήριξη του σαν τον ευαίσθητο γιο … στην αξιόπιστα ζωντανή και φιλική Ειρήνη Παπά”.

Variety – review

London Times: με τον άψογο χρονισμό του ο Στράτος Τζώρτζογλου, ο Έλληνας Brad Pitt, κάνει το ντεμπούτο του στο Λονδίνο ως τον Αγαμέμνονα στην παράσταση «Roast Beef” στο Riverside Studios”.

London Times – review

Stage British Theatre Guide, John Thaxter: η παράσταση των 80 λεπτών έχει τις αντισταθμίσεις τις απαιτώντας το θάρρος, τη δύναμη και την μοναδική ευελιξία για τις σκηνές αγώνα, από τον όμορφο Έλληνα ηθοποιό Στράτος Τζώρτζογλου στο ρόλο του Αγαμέμνονα”.

The Stage – review

Έγραψαν για την παράσταση: “Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα”

Σπύρος Παγιατάκης / Η Καθημερινή
Με έναν αγνώριστο κι απίστευτα ωριμασμένο ερμηνευτικά Στράτο Τζώρτζογλου, η παράσταση έχει την ελληνικότητα ενός Τσαρούχη, και τον μοντερνισμό των πιο προχωρημένων σκηνοθετών. Και δεν διαθέτει ούτε κουκούτσι ηθογραφίας. Για μένα ήταν μια αποκάλυψη. Θα αποτολμήσω μάλιστα να πω πως υπήρξε το πλέον ουσιαστικά μοντέρνο, καλόγουστο, προοδευτικό έργο μέσα σ’ αυτή τη σεζόν. Μια παράσταση σταθμός, την οποία πρέπει να δείτε εφόσον πιστεύετε ότι το θέατρό μας μπορεί και κάνει βήματα μπροστά.

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης / Athens Voice
Ο Γιάννης Σκουρλέτης δημιούργησε μια εξαιρετική παράσταση –για μένα η πιο ενδιαφέρουσα που είδα τη φετινή σεζόν–, υπόδειγμα για το πώς μπορεί μια ηθογραφία ν’ ανέβει με μοντέρνο τρόπο χωρίς να προδίδει ήθος εποχής και κειμένου. Ευτύχησε γιατί είχε και σπουδαίους συνεργάτες: τα «βρόμικα» λαϊκά τραγούδια του Κώστα Δαλακούρα και τρεις σπουδαίες ερμηνείες. Πρέπει να σημειώσουμε τα δύο ονόματα: Λένα Δροσάκη και Ιούλιος Τζιάτας. Προσκυνώ την αφοσίωσή τους στο σκηνοθετικό όραμα, το ταλέντο και την ομορφιά τους. Όμως, μεγάλη για μένα έκπληξη ήταν ο Στράτος Τζώρτζογλου. Nομίζω, δίνει ερμηνεία ζωής.

Χρήστος Παρίδης / Lifo
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του φετινού χειμώνα έχει τίτλο. Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα. Ένας μονόλογος του Γιώργου Ιωάννου, που επαναφέρει τον ταλαντούχο ηθοποιό Στράτο Τζώρτζογλου στον «ίσιο δρόμο».

Αθηνά Δεληγιάννη / Metropolis Free Press
Εμπειρία αισθητική. Με την αφήγηση να ξετυλίγεται σαν μια σειρά από ταμπλό βιβάν ενός σκονισμένου τσαρουχικού κόσμου, μέσα σε ένα συμβολικό κοτέτσι-σκηνή, όπου σπαρταράει η ψυχή από πόνο και ανεπίδοτες επιθυμίες, ανάμεσα σε μια καρέκλα, ένα κρεβάτι και κάτω χώμα. Αληθινό. Το νιώθεις έπειτα από λίγο στα ρουθούνια, στη γεύση, καθώς πάνω του κάνουν οι ηθοποιοί να χτυπιούνται και να σέρνονται από μνήμες σαν πληγές οι ανθρώπινες ζωές. Το συρματόπλεγμα πολύ λίγο προστατεύει. Η θέα στον σπαραγμό δεν μπορεί ποτέ να είναι αποστειρωμένη. Οι δύο κόσμοι ενώνονται. Με τον Στράτο Τζώρτζογλου ίσως στον ρόλο της ζωής του, να σε υποδέχεται και αυτός από την πρώτη στιγμή εκεί, αδιάσπαστο κομμάτι του ίδιου σύμπαντος, που θα το αφηγηθεί σπαραχτικά μαζί με τους -πολύ καλούς- Ιούλιο Τζιάτα και Λένα Δροσάκη, παγιδεύοντας στη γοητεία μιας παρακμιακής Αποκάλυψης τον θεατή.

Γιώργος Νάστος / ΒΗΜΑgazino
Μια χαραμάδα στο σύμπαν του θεσσαλονικιού Γιώργου Ιωάννου ανοίγει η bijoux de kant. Ο τσακισμένος Στράτος Τζώρτζογλου, ένας παρενδυτικός Τζόκερ, ξαφνιάζει με την αμεσότητά του. Η όμορφη Λένα Δροσάκη κλέβει τις εντυπώσεις: ιδιαίτερη φωνή, ωραία άρθρωση, σκηνικό εκτόπισμα – δεν μπορούσες να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.

Ιλειάνα Δημάδη / Αθηνόραμα
Μια αλλόκοτη εικόνα γραπώνει το βλέμμα. Το κεντρικό πρόσωπο ερμηνεύεται αγέρωχα από έναν Στράτο Τζώρτζογλου αγνώριστο και καθηλωτικό. Μια παράσταση εικαστικής έμπνευσης, για λίγους. Αυτούς όμως τους λίγους μπορεί να τους συνταράξει.

Γιώργος Χρονάς / Οnly Theater
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ ΕΙΔΕ ΤΟ ”ΕΙΣΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ” ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΕΙ

Πηγαίνετε να θαυμάσετε το ελληνικό πνεύμα του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου. Μη σας πειράξει που  η ιστορία εξελίσσεται σ’ ένα κοτέτσι. Τιμής ένεκεν, αυτό μας έμεινε. Όπως τα ψεύτικα κοσμήματα, της Άννας Κομνηνής, αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, που περιγράφει ο ποιητής Καβάφης.  Ο Πειραιώτης  Στράτος Τζώρτζογλου, στον καλύτερο ρόλο της ζωής του, μες στα χώματα και την σκόνη, μιλά με ρούχα που παραπέμπουν στο τίποτα. Η Πυθία μπροστά του, γίνεται φίλη.  Η σχέση με την μητέρα του. Οι εφιάλτες του περνούν από μπροστά του. Κραυγάζει. Μοιάζει με ήρωα του Ευριπίδη, αν και η αλήθεια του, είναι του Αισχύλου.  Μια γυναίκα, η έξοχη Λένα Δροσάκη, περιφέρεται στο κενό και περιγράφει μαγικά την περιφορά του επιταφίου. Τις επιθυμίες της. Κάποια στιγμή καταγράφεται η Ομόνοια, του 1970-80. Όλα ρημαδιό. Δεν υπάρχει τίποτα πια. Δυο τρία, ίσως!  Ομίχλη –  θάνατος μέσα και έξω τους τυλίγει. Ομίχλη – θάνατος της Θεσσαλονίκης, η πατρίδα του συγγραφέα, Γιώργου Ιωάννου, που την κόβεις με το μαχαίρι για να περπατήσεις. Να μιλήσεις.
Θα πάω να το ξαναδώ. Δεν το χόρτασα. Ζωντανό θέατρο, Living Theater, όπως του μεγάλου καλλιτέχνη του θεάτρου Τζούλιαν Μπέκ, μου θύμισαν∙ με σπάνια ελληνική πατέντα.

Έφη Μαρίνου / Η Εφημερίδα των Συντακτών
«Κραύγαζα και κανείς δεν άκουγε»
Ο Στράτος Τζώρτζογλου στην παράσταση «Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα»
Ο ηθοποιός, που ξεκίνησε παίζοντας Λούλα Αναγνωστάκη στο «Υπόγειο» του Κάρολου Κούν για να διανύσει μια πολύχρονη, αντιφατική πορεία και να τον καταπιεί το σταρ σίστεμ, επιστρέφει με μια συγκλονιστική ερμηνεία κειμένων του Γιώργου Ιωάννου. Εκθέτει και παρωδεί τον ίδιο τον εαυτό του.

Για τον Στράτο Τζώρτζογλου κλείνει ένας κύκλος διαδρομής αντιφατικής ποιότητας. Από το «Υπόγειο» του Κουν και τον «Ηχο του όπλου» μπαίνει για δεύτερη φορά νικητής σ” ένα υπόγειο, στο γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη. Σε μια αξιόλογη παράσταση συναντά την ποίηση του Γιώργου Ιωάννου ξαφνιάζοντας με την ερμηνεία του. Σαν να ξαναφόρεσε το κοστούμι του ηθοποιού. Πολύ νωρίς είχε την τύχη να βρεθεί δίπλα στους Κάρολο Κουν, Ζυλ Ντασσέν, Μιχάλη Κακογιάννη, Μίνω Βολανάκη, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη. Μετά τον συνεπήρε η τηλεοπτική θύελλα. Και τώρα παρωδεί με σοβαρότητα τον εαυτό του, επιχειρεί θαρραλέα αυτοκριτική.

Agency: Marilyn Scott Murphy
PROFESSIONAL ARTISTS TALENT AGENCY
321 West,44 street New York, N.Y. 10036
mscottmurphy@professionalartists.net
(1)212.247-8770

Για πληροφορίες Τύπου παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Αντώνης Κουμουνδούρος

T. 698 0374689
e-mail: welcome@stratostzo.com