Το εργαστήρι Υποκριτικής

Εργαστήρι υποκριτικής με τον Στρατο Τζωρτζογλου

Ο Στρατος Τζώρτζογλου  σε συνεργασία  με τον Βαγγελη Παπαδακη.

Καθε Σαββατοκυριακο απο 2 Μαΐου εως 9 Αυγουστου,

στον “Χοροχρονο’,

www.horohronos.com

Ορφεως 76 ,Βοτανικος ,τ.κ. 11855,

τηλεφωνα επικοινωνιας  6932407777, 6973035299, 2103460899

email Stratostzortzoglou7@gmail.com

 

 

                                                  Το εργαστηρι Υποκριτικης

Tα μαθήματα στην τάξη, είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης της υποκριτικής με τον Στράτο Τζώρτζογλου, ο οποίος είχε την “ευλογία” να ξεκινήσει την μαθητεία του ως “ο τελευταίος μαθητής του Κάρολου Κουν” στην τελευταία σκηνοθεσία του Κουν της παράστασης “Ο Ήχος του Όπλου” της Λουλάς Αναγνωστάκη στο «Υπόγειο» του Θέατρου Τέχνης.

 

Στη συνέχεια  συναντήθηκε επαγγελματικά ,στο θέατρο ,με κορυφαίους “δάσκαλους” – σκηνοθέτες, όπως Μίνος Βολανάκης, Ζυλ Ντασσέν, Σπύρος Ευαγγελάτος, Ρούλα Πατεράκη, Ανδρέας Βουτσινάς, Γιάννης Κόκκος, Bijoux de Kant-Γιάννης Σκουρλέτης, Άντζελα Μπρούσκου και  στον κινηματογράφο με τους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη , Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκος Παναγιωτόπουλο, Eva Bergman, Bruno Coppola, Michel Favart, Dragan Bjelogrlic.

 

Τα τελευταία χρόνια ζει στις Η.Π.Α. οπού και παρακολούθησε masterclasses στο L.A. με την “acting coach” Ivanna Chubbuck, της οποίας ξεχωρίζουν οι συνεργασίες της με τον Brad Pitt, τη Halle Berry, τη Charlize Theron, τον James Franco, τον Sylvester Stallone αλλά και με τον Aaron Speiser ο οποίος συνεργάστηκε ως “acting coach “με τον Will Smith, τη Jennifer Lopez, τον Gerard Butler και τη Marion Cotillard.

 

Τα μαθήματά του θα έχουν ως στόχο να μεταδώσουν τη γνώση για την υποκριτική μέσα από τις κύριες κατευθύνσεις των παραπάνω δάσκαλων, σκηνοθετών και acting coaches.

Στα μαθήματα οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν στη Μέθοδο των Σωματικών Ενεργειών, στα Στοιχεία της Ενέργειας, το μαγικό «Αν», τις Απρόσμενες Συνθήκες, τη Φαντασία, τη Συγκέντρωση Προσοχής, την Αλήθεια και την Πίστη, την Επικοινωνία, την Προσαρμογή, το Χρόνο, το Ρυθμό, τη Συγκινησιακή Μνήμη, την Ανάλυση μέσω Γεγονότων και Ενεργειών, το Υπερ.-αντικείμενο και τη Γραμμή «διαμέσου» των Ενεργειών, τα Σωματικά Εφόδια, το Σμίλευμα του Ρόλου, τη Γέννηση ενός Χαρακτήρα.

Μέρος της διδακτικής της υποκριτικής περιλαμβάνει τα συναισθήματα, τη νοημοσύνη, το θράσος, και ναι, τη σεξουαλικότητά μας.

Η σεξουαλικότητα είναι σημαντικό μέρος της αρχέγονης φύσης του ανθρώπου και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της τέχνης της υποκριτικής.

Η χρήση και η πρακτική των προηγούμενων τεχνικών μπορεί να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες να επιτύχουν το “δημιουργική κατάσταση” μέσα από την οποία μπορεί να γεννηθεί η ανώτερη πνευματική κατάσταση του να “ποιήσουμε ήθος”, να ανακαλύψουμε τον ηθό-ποιο που κοιμάται μέσα μας.

 

Τι σημαίνει “αλήθεια”- πως εξερευνούμε τον “σκοτεινό εαυτό”-πως από ονειρευομένος γίνεσαι ονειρευτής-τι χρειάζεται για να επιτευχθεί αληθινή επικοινωνία-πως μπορούμε να φθάσουμε μέσω της έκστασης στην “κάθαρση” και στην απελευθέρωση-πως να αποφεύγουμε την μηχανικότητα των συναισθημάτων-πως να παίρνουμε τον πόνο και τα δράματα της ζωής και να τα χρησιμοποιούμε για να τροφοδοτήσουμε και να γεμίσουμε το «ταξίδι» μας με όλο και περισσότερη αλήθεια .

 

Προκειμένου να αναδημιουργηθεί μια πραγματικά ανθρώπινη συμπεριφορά και να είναι κάνεις αληθινός στη σκηνή και να αποφύγετε να “παίζετε τον ρόλο”,

σας διδάσκω να πηγαίνετε στην πηγή αυτού που προκαλεί την ανθρώπινη συμπεριφορά.

 

Θα πάμε κατευθείαν στο σενάριο, κάνοντας ανάλυση σεναρίου από την άποψη της επιστήμης της συμπεριφοράς.

Πώς και γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στην καθημερινή ζωή τους;

Έτσι, εξετάζουμε την ψυχή του χαρακτήρα στο σενάριο και βλέπουμε πως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας διαπραγματεύεται τη ζωή.

Θα σας διδάξω να αναπαράγετε τον χαρακτήρα από τις δικές σας προσωπικές ανάγκες και εμπειρίες ζωής.

Αυτό δημιουργεί ένα χαρακτήρα που είναι ζωντανός, αυθεντικός και ζωντανός και αναπνέει την κάθε στιγμή,

ώστε ο χαρακτήρας να γίνει εσείς και εσείς να γίνετε ο χαρακτήρας.

 

Υπάρχουν ορισμένες ανθρώπινες, πρωταρχικές σταθερές σχετικά με το τι αναζητά κανείς από τη ζωή (δύναμη, αγάπη, σεξ, δουλειά, επικύρωση κ.λπ.)

και αυτές είναι οι ανάγκες που υπαγορεύουν τη συμπεριφορά μας.

Ωστόσο, είναι πώς ένα άτομο εκδηλώνει τις ανάγκες του (το “Σκοπός”) που μας κάνουν όλους υπέροχα μοναδικούς.

Δημιουργεί μια αρένα για τις μοναδικές σας επιρροές.

Είμαστε πλάσματα δράσης, που προέρχονται από το ένστικτο επιβίωσης που είναι φυσικό και συναισθηματικό.

Κατώτατη γραμμή: δεν αισθανόμαστε μόνο, αλλά τα συναισθήματά μας είναι αντίδραση στη δράση.

Αν αγαπάμε και δεν παίρνουμε αγάπη πίσω, θα νιώσουμε άσχημα.

Αν αγαπάμε και έχουμε αγάπη πίσω, θα νιώσουμε καλά (και όλες οι αποχρώσεις του γκρι στο μεταξύ).

Αυτό είναι το πραγματικό ανθρώπινο πνεύμα.

Αυτός είναι ο τρόπος εργασίας που συνειδητοποιείται από ένα αληθινό, πολυδιάστατο ανθρώπινο ον.

 

 

 

 

 

Μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τον δικό τους πόνο ως κίνητρο και δύναμη,

αντί απλώς να τσαλακώνονται από τις ταλαιπωρίες και τη θλίψη τους.

 

Αυτό θα τους επιτρέψει την ελευθερία και την ευαισθητοποίηση για την κατανόηση της δικής τους ταυτότητας και εξουσίας.

Αυτό θα τους δώσει επίσης την ευκαιρία να ξεπεράσουν τους συναισθηματικούς, σωματικούς και σεξουαλικούς φραγμούς και να αναπτυχθούν ως ηθοποιοί και άνθρωποι.

 

Με αυτόν τον τρόπο, οι ηθοποιοί διακρίνονται από τους άλλους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της παράστασης και  γίνονται πραγματικά επιτυχημένοι στην καριέρα τους, επειδή παίζουν τους ρόλους τους με εντυπωσιακό τρόπο.

© Stratos Tzortzoglou - All rights reserved