Φιλοσοφία της Σχολής

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

 

Δεν είμαι εδώ για να σας διδάξω να “παίζετε”.

Η κάμερα ή σκηνή του θεάτρου εκθέτει όποιον ενεργεί με κόλπα και απάτες.

Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να αλλάξουμε μαζί το σύστημα πεποιθήσεων σας.

Οι μεγάλοι ηθοποιοί είναι σπουδαίοι, επειδή έχουν μια συγκεκριμένη σειρά πεποιθήσεων για τον εαυτό τους και για το ποιά θα έπρεπε να είναι η δουλειά τους.

Είμαι εδώ λοιπόν, για να σας βοηθήσω να “πιστέψετε”.

 

Εδώ είναι μερικές από τις πεποιθήσεις που θα σας βοηθήσω να επαναπρογραμματίσετε.

 

Πέτα τη λέξη “επιλογή” από το λεξιλόγιό σου!

Αντικαταστήστε  το με τη λέξη “ρίσκο”

Οι “επιλογές“ σας κρατούν σε “παθητική ασφάλεια”.

Τα ρίσκα σας καθιστούν “επικίνδυνο”.

Σε κανένα δεν αρέσει να βλέπει έναν “ασφαλή ηθοποιό” και όλοι οι σπουδαίοι ηθοποιοί έχουν μια αύρα κινδύνου γύρω τους. Γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουμε “επιλογές” στη ζωή μας για το τι θα νιώσουμε σε μια δεδομένη κατάσταση. 

Αν το κάνουμε , συνήθως έχουμε κάνει λάθος όταν φτάνουμε εκεί.

Στη ζωή , τα συναισθήματα και οι εμπειρίες είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ενός “κάτι“ είτε εμφανίζεται αυτό μπροστά μας ως γεγονός είτε κάπου αλλού στη συνείδησή μας. 

 

Προκειμένου η δουλειά σας να είναι “όπως στην αληθινή ζωή”, τότε πρέπει να είναι “όπως στην αληθινή ζωή”.

 

Έτσι, οι μεγαλύτερες στιγμές στην εργασία σας θα είναι στιγμές όπου θα γίνεστε τόσο πολύ τυλιγμένοι  σε κάτι , που δεν θα μπορείτε παρά να αντιδράσετε σε αυτές τις στιγμές , αντί να προσπαθήσετε να κάνετε κάποια προκαθορισμένη αντίδραση.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τις κονσερβαρισμένες αντιδράσεις και συναισθήματα.

Ομοίως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την έκπληξη ενός ηθοποιού που είναι τόσο εμπλεκόμενος, ώστε η αντίδραση που έχει είναι εξίσου μια έκπληξη γι ‘αυτόν.

Έτσι, η δεξιότητα του ηθοποιού πρέπει να είναι για την κατανόηση και την αντίληψη του τι συμβαίνει πραγματικά μπροστά τους αυτή τη στιγμή και την εμπιστοσύνη στα πραγματικά συναισθήματα και εμπειρίες που τον ξεπερνούν ακόμα και όταν πρόκειται για μια ακρόαση-οντισιόν και δεν υπάρχει τίποτε αληθινό ή βοηθητικό στο εκεί περιβάλλον .

 

Μη φαντάζεστε, να πιστεύετε. Η φαντασία είναι μια δραστηριότητα του αριστερού μέρους του εγκεφάλου .

Η δουλειά αυτού του αριστερού εγκεφάλου είναι να σας κρατήσει ασφαλείς.

 

Παθιασμένη Απροσεξία – Πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι αυτή είναι η φόρμουλα της επιτυχίας, ότι όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί την κατέχουν και την έχουν στο αίμα τους.

Πάθος για τη διαδικασία και αμέλεια για το αποτέλεσμα.

Ό,τι κάνουν το κάνουν για τον εαυτό τους , χωρίς να εκβιάζουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προσπαθώντας να στραμπουλίξουν ό, τι είναι αληθινό, σε ένα μάταιο σκιτσάρισμα μονοδιάστατου χαρακτήρα σε ένα σενάριο η θεατρικό έργο.

Αν κοιτάξετε έναν σπουδαίο ηθοποιό από την Μέρυλ Στρήπ, στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Αλ Πατσίνο ή τον Ντένζελ Ουασιγκτον,όταν ερμηνεύουν είναι ο εαυτός τους ή μέρος του εαυτού τους, σε κάθε ρόλο.

Αυτό που διαφέρει στους ρόλους τους , από  ταινία σε ταινία, είναι οι περιστάσεις που τους περιβάλλουν.

Είναι η συνειδητοποίηση αυτών των συγκεκριμένων συνθηκών που καθοδηγούν τα συναισθήματά τους μέσα από τη περιπέτεια που διηγείται η ιστορία.

 

Η “ηθοποιία” είναι ευκολότερη από αυτό που πιστεύουμε ότι είναι και συνήθως ή υπερ-παίζουμε ή υπεραναλύουμε τον ρόλο μας.

 

Τα εμπόδια μεταξύ εσάς και της επιτυχίας σας είναι φραγμοί που έχετε θέσει εκεί εσείς.

Αλλά τι είναι; Γι ‘αυτό είμαι εδώ.

Μετά από χρόνια και χρόνια παρακολουθώντας ηθοποιούς και εργαζόμενος ως ηθοποιός, έχω οξύνει τις αισθήσεις μου από όπου προέρχονται αυτά τα εμπόδια.

Ο Στράτος πιστεύει ότι:

“Η εκπαίδευση ήταν πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.

Οι δάσκαλοι, οι μέντορες και εκείνοι που μου έδωσαν ευκαιρίες κατά μήκος του ταξιδιού μου στη σκηνή αλλά κυρίως στη ζωή, με έκαναν να αισθάνομαι ευλογημένος, επειδή μου δίδαξαν την αξία της προσπάθειας να γίνομαι ολοένα και καλύτερος.

 

“Αλλάξτε μέσα στον εαυτό σας” και από εκεί όλα είναι δυνατά.

Πιστέψτε στην δύναμη του εαυτού σας στο να μπορείτε να διηγηθείτε την κρυμμένη ιστορία σας, να είστε ονειρευτές και όχι ονειρευόμενοι, να είστε ζωντανοί. Το μεγαλύτερο δώρο που πρέπει να δώσουμε στον κόσμο είναι ο ειλικρινής, μοναδικός μας εαυτός!

Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορείτε να κάνετε, στο τι μπορείτε να ονειρεύεστε ,τι μπορείτε να επιτύχετε. Ας μιλήσουμε μια γλώσσα που μπορεί να ακουστεί μόνο μέσα από την καρδιά.

Όπως είπε κάποτε ο μέντοράς μου Κάρολος Κουν,

“Πρέπει να πιστεύεις σε θαύματα για να γίνονται θαύματα”.

Εάν το πιστεύετε κι εσείς αυτό ,τότε όλα είναι πιθανά, δεν έχει σημασία ποιός είσαι, από που έρχεσαι ,ή πόσα χρήματα έχετε.

Πιστέψτε στο μεγαλείο του εαυτού σας και στις ικανότητές του.

Δεν υπάρχουν όρια στο “όνειρο”.

 

“Η δουλειά ενός ηθοποιού”.

Δίνοντας ζωή στον χαρακτήρα, δίνοντας νόημα στις λέξεις, αφού πρώτα τις έχεις “χωνέψει”, για να μπορέσεις να “ταξιδέψεις μέσα στο ρόλο”.

 

Ένας ηθοποιός πρέπει να μπορεί να  “αναπνέει” καθημερινή, φυσική , ανθρώπινη συμπεριφορά, αναμιγνύοντας , την καθημερινότητα της ζωής του με το απεριόριστο πεδίο της φαντασίας του, ώστε να βιώνει “αληθινά’ τους χαρακτήρες που θα πρέπει να υποδύεται.

 

 

Η προσωπική εμπειρία ζωής ενός ηθοποιού είναι πολύ σημαντική!

Το κατά πόσο συνειδητοποίει τον κόσμο γύρω του.

 

Οι ηθοποιοί πρέπει να είναι αρκετά “ελεύθεροι” για να “επιτρέπουν” να εκφράζεται το φώς τους αλλά και ο «σκαιώδης εαυτός» τους ,η σύγχυση αλλά και η γενναιοδωρία τους η γαληνή  αλλά  και η βία τους, που είναι εγγενώς μέσα τους , για να μπορέσουν να υποστηρίξουν τον χαρακτήρα του ρόλου τους.

 

Για να γίνει αυτό, ο/η ηθοποιός πρέπει να ζεί στο “ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ” , με την “αλήθεια” της ζωής τους ,όπως όταν οι ίδιοι την πρώτο- βίωσαν μέσα σε “δεδομένες συνθήκες”.

Αυτό μπορεί να συμβεί,μόνο  όταν είστε αρκετά “χαλαροί “ για να ζήσετε την στιγμή , κάτω από τις δεδομένες συνθήκες του έργου και ταυτόχρονα κάνοντας

δυνατές επιλογές – «ρίσκα», έτσι ώστε ο χαρακτήρας του ρολού σας να μπορεί να εκφραστεί πλήρως και αληθινά ,από μέσα σας, απο αυτό που ήδη γνωρίζετε και μερικές φορές δεν ξέρετε ότι το γνωρίζετε.

© Stratos Tzortzoglou - All rights reserved